• 82
  • 1205 مرتبه
  • یک شنبه 10 اسفند 1399

آشنایی با کابل‌های اعلام حریق

آشنایی با کابل‌های اعلام حریق

سیستم اعلام حریق هر چند از برندهای معتبر تهیه شده باشند در صورتیکه کابل کشی مناسبی برای آن در نظر گرفته نشده باشد در زمان آتش‌سوزی کابل ذوب شده و این سیستم‌ها نمی‌توانند به موقع پاسخگو باشند.

بنابراین مشخصات و ویژگی این کابل ها که تاثیر مستقیم بر کیفیت کابل ها در شبکه های اعلام حریق دارد که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم:

  • روکش بیرونی از جنس پلیمرهای ترموپلاستیک کم دود و فاقد گاز هالوژن
  • حفظ یکپارچگی (Integrity) مدار و جلوگیری از قطعی و اتصال کوتاه (Short Circuit)
  • اسکرین لایه نویزگیر (پوشش در مقابل امواج الکترو مغناطیس پیرامونی)
  • هادی از جنس مس
  • عایق از جنس سیلیکون

منظور از Low Smoke و halogen Free بودن کابل چیست؟

یکی از مواردی که در مورد کابل‌های حریق باید در نظر گرفت نوع و مقدار گازیست که در طول وقوع حریق آزاد می‌کنند. کابل‌های حریق در درجه اول باید Low Smoke (کم دود) و Halogen Free (فاقد گاز کشنده هالوژن) باشند. کابلی کم دود معرفی می شود که چگالی دود تولیدشده حاصل از سوختن روکش آن در رنج استاندارد باشد تا مانع دید افراد نشود. هالوژن شامل پنج گاز سمی فلوئور، کلر، برم، ید و استاتین می‌باشد. مادامی که روکش سیم و کابل می سوزد، گازهای سمی موجود در آنها آزاد شده و محیط اطراف را آلوده می‌کند. روکش اغلب کابل‌ها از جنس PVC است. PVC به سرعت آتش نمی‌گیرد و نقشی در انتشار حریق ندارد اما به دلیل داشتن ترکیبات کلر به شدت دودزا و سمی است و به شدت موجب خوردگی ادوات فلزی می‌شود.

به همین خاطر لازم است در ترکیبات روکش کابل اعلام حریق هالوژن (گاز اسیدیته) وجود نداشته باشد و در صورت مجاورت با حریق شدیدا دود نکند.

منظور از حفظ یکپارچگی (Integrity) مدار و جلوگیری از قطعی و اتصال کوتاه (Short Circuit) چیست؟

حفظ یکپارچگی (Integrity) مدار و جلوگیری از قطعی و اتصال کوتاه (Short Circuit) ویژگی‌های دیگریست که در مورد کابل‌های حریق باید به آن‌ها توجه کرد. به این منظور کابل‌های حریق باید Flame Retardant (بازدارنده انتشار شعله) باشند یعنی پس از حذف منبع اشتعال به خودی خود خاموش شوند تا به خودی خود موجب انتقال و انتشار شعله به نقاط دیگر ساختمان نشوند. همچنین این کابل‌ها باید Fire Resistant باشند یعنی تحمل حریق را داشته و تا مدت زمان مشخص کارایی خود را از دست ندهند. به همین خاطر برای بالا بردن مقاومت کابل در برابر حریق روکش آن‌ها از جنس سیلیکونی انتخاب می‌شود.

منظور از مقاومت کابل اعلام حریق در برابر نویزپذیری چیست؟

یکی از مهم‌ترین موارد مورد بحث در کابل‌های سیستم اعلام حریق، پارامتر مقاومت در برابر نویز پذیری کابل است، چرا که نویز و امواج الکترو مغناطیس پیرامونی کابل باعث ایجاد الکتریسیته ساکن شده و با افزایش آن اختلاف پتانسیل بوجد آمده و باعث تحریک سیستم اعلام حریق و در نهایت آژیر و اعلام آتش سوزی کاذب خواهد بود.

در بسیاری از صنایع برای از بین بردن نویزپذیری کابل‌ها از شیلد بافته شده استفاده می‌کنند اما از آنجاییکه این شیلدها بسیار نازک هستند و در زمان آتش‌سوزی بسیار داغ شده و ذوب می‌گردند برای جلوگیری از قطعی مدار و یا اتصال کوتاه نباید به تنهایی از آن بر روی کابل‌های اعلام حریق استفاده کرد.

عمدتا برای کابل‌های اعلام حریق شیلد به همراه پوشش آلومینیومی و یا مسی استفاده می‌شود پیچاندن فویل به دور کابل علاوه بر کاهش نویزپذیری انعطاف‌پذیری کابل را نیز افزایش می‌دهد.

معرفی استانداردهای کابل‌های اعلام حریق:

استاندارد طراحی اولیه

BS 7629-1

استاندارد عایق

BS EN 50363-1

استاندارد روکش بیرونی

BS 7655-6-1

استاندارد مقاومت در برابر آتش

BS 6387 (Cat, C,W,Z)

BS EN 50200 (PH30-PH60-PH120)

BS EN 50200 annex E

IEC 60331

استاندارد جلوگیری از توسعه و گسترش آتش

BS EN 60331-1-2

استاندارد جلوگیری از انتقال حریق

BS EN 60332-3-24

استاندارد گازهای خورنده

BS EN 50267-2-1 amd. 2

استاندارد دودهای انتشاریافته در زمان آتش‌سوزی

BS EN 61034-2

استاندارد کاربرد کابل

BS 5839-1

BS 5839-8

BS 5266-1

BS 8519