با وجود اینکه با توجه به عمده متریال موجود در اتاقها میتوان از سیستمهای اطفای حریق آبی متداول همچون اسپرینکلر برای مهار حریق استفاده کرد باید توجه داشت که در صورت فعالسازی این سیستم دارایی و اثاثیه و دکور اتاقها خیس میشود که میتواند خسارات بیشتری از حریق در پی داشته باشد. بنابراین برای حفاظت این ساختمانها باید نیازهای هر فضا به درستی سنجیده شود تا علاوه بر مهار صحیح حریق آثار مخرب آن نیز به حداقل برسد.
مکانهای پرمخاطره در هتلها:
- اتاقها
- آشپزخانه
- مکانهای همگانی
- رختشویخانه
- پارکینگها
- اتاق پسماند
- شوفاژخانه
- اتاقهای ترانسفورماتور و ژنراتور
حفاظت حریق:
برای حفاظت از هتلها در درجه اول باید حفاظت از اشخاص و در مرحله بعد حفاظت از اموال و تجهیزات را مد نظر قرار داد.
هتلها مکانهایی هستند که با فراهم کردن مکان مناسب برای اقامت مسافرین آسایش و راحتی آنها را در طول سفر فراهم میکنند.
در برخی از موارد علاوه بر فراهم کردن مکان مناسب برای اقامت امکانات رفاهی دیگری از قبیل سالن اجتماعات، رستوران، سینما و مواردی از این قبیل نیز برای استفاده عموم فراهم میکنند.
علاوه بر این در یک هتل فعالیتهای مختلفی همچون مهمانیهای مختلف از قبیل مراسم ازدواج، سمینار و سخنرانی و مواردی از این قبیل برگزار میشود که به خودی خود ریسک حریق را افزایش میدهد چرا که با وجود اینکه این مراسم از پیش برنامهریزیشده و کنترلشده هستند با مخاطراتی (از قبیل شمعآرایی و آتشبازی، نورپردازیهای جانبی، ادوات موسیقی و غیره) همراهاند که میتواند به خودی خود خطرآفرین باشد یا گاهی طراح و مجری صحنه برای پیادهسازی دکور مشخص الزامات را نادیده گرفته و از موادی استفاده میکند که گاها به دلیل جانمایی خاص کارایی سیستم اعلام حریق را تضعیف کرده و میتواند ریسک حریق را بالا ببرد.
علاوه بر کیفیت، نظافت، موقعیت مکانی و هزینه؛ راهکارهای ایمنی در نظر گرفته شده برای مهار حریق در هتل نیز در انتخاب آن توسط افراد نقش اساسی بازی میکند.
مهمترین چالش در حفاظت حریق هتلها انتخاب سیستم اطفای مناسب با توجه الزامات هر فضاست.
بهعنوان نمونه سیستم اطفای حریق در طراحیشده برای حفاظت از راهروها و اتاقها باید با سیستم در نظر گرفته شده برای مهار حریق در آشپزخانهها و اتاقهای بویلر متفاوت باشد.
مخاطرات هتلها:
متداولترین حریقها عموماً مربوط به مخاطراتی است که در آشپزخانهها و تجهیزات الکتریکی رخ میدهد و سپس در سرتاسر هتل پخش میشود. در فضای هتل حریق از طرق زیر میتواند به سایر محیطها منتشر شود:
- سقف و کف که نسبت به حریق مقاومتی از خود نشان نداده و زبانههای آتش را در سطح (اثاثیه، کفپوشها، پردهها) پراکنده میکند.
- گرد و غبار که میتواند شعله و گازهای غیرقابل احتراق حریق را به سایر نقاط منتقل کند (داکتهای AC، آسانسورها و بالابرها و مواردی از این قبیل)
- سیمکشی نادرست یا افزایش بار الکتریکی.
- انباشت کاغذ یا زباله به طرز نادرست یا عدم نظافت مطلوب آشپزخانه.
- شکافها و شفتهای عمودی بین طبقات: فضای باز پلهها یا آتریمها، شفتها و پاسیوهای کوچک، سیستم AirCondition، رخشویخانه، بالابرها و مواردی از این قبیل.
- سقفهای کاذبی که از آنها لوله یا سیمکشیهای درهمتنیده عبور میکند.
عوامل ایجاد حریق در هتلها:
- مشکلات مربوط به بازشوهای حریق
- سهلانگاری مهمانان علیالخصوص افراد سیگاری
- نبود سیستم اعلام حریق کارآمد
- اجاقگازها، بخاریبرقیها یا سیستم تهویه هوا
- تجهیزات صنعتی
- نصب تجهیزات ناکارآمد و یا نصب نادرست
- تجهیزات مختلف به کار گرفته شده (هواسازها، آسانسورها و بالابرها و مواردی از این قبیل)
- خرابکاریهای عمدی
راهکارهای مهار و اطفای حریق در هتلها:
در حال حاضر سیستم اطفای حریق واترمیست کارآمدترین راهکار برای حفاظت از هتلهاست. در صورت وقوع هر گونه حریق سیستم اطفای حریق واترمیست میتواند با کمترین میزان آب و کمترین خسارت حریق به وجود آمده را مهار کند.
واترمیست سیستم اطفای حریق آبی در فشار بالاست که به کمک تکنولوژی مشخص قطرات آب را به ذرات بسیار ریز تبدیل میکند.
اندازه ذرات آب و نفوذ حداکثری به حریق ازجمله عوامل اصلیای هستند که در اطفای مؤثر حریق با میزان آب کمتر مؤثرند.
به کمک سیستم اطفای حریق واترمیست میتوان از محیطهای متنوع همچون اتاقها و سرویسهای بهداشتی، راهروها و بخش پذیرش، رستوران و کافهتریا، باشگاه ورزشی، پلهها و غیره حفاظت کرد.
مکانهای زیر مخاطرات بیشتری دارند و باید روشهای ویژهای برای حفاظت از آنها در نظر گرفته شود:
رختشویخانه:
عوامل مخاطره آفرین: خشککنهایی که در دمای بالا فعالیت میکنند، پارچهها و ملحفهها، محلولهای تمیزکننده باقابلیت اشتعال بالا و مواردی از این قبیل.
اتاق پسماند:
عوامل مخاطره آفرین: پسماندهایی که به درستی تفکیک نشده باشند. بهعنوانمثال مواد ارگانیک و شیمیایی در مجاورت یکدیگر ترکیبشده و میتوانند موجب حریق شوند.
نورپردازی سالنها:
عوامل مخاطره آفرین: ادوات نورپردازی، تجهیزات صدا و دیجی.
پارکینگها:
این بخش عموماً در طبقات پایینی واقعشده است به همین خاطر عموماً هوای آنها به درستی تهویه نمیشود. در صورت تجمع گازهای داغ حریق ناخواسته شکلگرفته و میتواند گسترش یابد.
عوامل مخاطره آفرین: احتمال وقوع حریق در اتومبیلها، انفجار مخازن سوخت و مواردی از این قبیل.
مهار حریق در آشپزخانهها:
برای مهار حریق در آشپزخانهها بهتر است سیستم اطفای حریق پودر خشک شیمیایی در نظر گرفته شود. پودر خشک شیمیایی بهصورت محلول آبی در درون سیلندرها ذخیرهشده و به کمک نیتروژن با فشار 14 بار فشار دهی میشود.
این سیستم اطفا میتواند بهصورت الکتریکی یا مکانیکی فعال شود و نصب و راهاندازی آن ساده ست. پس از اطفا ماده اطفایی بهراحتی از محیط زدوده میشود و هیچگونه مخاطرهای برای افراد حاضر در محیط در پی ندارد.
مهار حریق در اتاقهای بویلر، ژنراتور و ترانسفورماتور:
عموماً در این اتاقها روغنها و گازهای قابل اشتعالی وجود دارد که در مجاورت جرقه میتوانند بهسرعت آتش بگیرند و حریق را به سایر نقاط انتقال دهند.
برای مهار حریق آنها میتوان از سیستم اطفای حریق گازی FM200 استفاده کرد. برای مهار بهتر حریق در این کاربریها بهتر است در هنگام طراحی آنها را بافاصله ایمن از سایر نقاط ساختمان جانمایی کنیم. میتوان برای حفاظت بهتر این مکانها از دربهای ضد حریق و مصالح مقاوم در برابر حریق استفاده کرد.
در موارد خاص و در صورت عدم حضور افراد یا تجهیزات الکتریکی در محوطه میتوان از سیستم اطفای حریق گازی CO2 نیز برای اطفا بهره گرفت.