info@diaco-system.ir
ده خط 38454377-051 - 09153251974 - 09155798245
شنبه تا پنجشنبه : 8:00 صبح - 18:00 بعدازظهر

اخبار و مقالات

راهکارهای مهار حریق در بانک‌ها

 

بدون شک ایمنی بانک‌ها در صدر «Private Security» قرار دارد. اتخاذ یک رویکرد حفاظتی مشخص، تجزیه و تحلیل و پیاده‌سازی آن امری ضروری است که باید الزامات مشخص برای آن در نظر گرفته شود. و از آنجاییکه شرایط جدید نیازمند راه‌حل جدید است رویکردهای اتخاذ شده باید به طور منظم ارتقا داده شوند.

در میان تمام راهکارهای ایمنی در نظر گرفته شده برای موسسات مالی یکی از مهم‌ترین آن‌ها حفاظت از حریق این موسسات از طریق تجزیه و تحلیل و مدیریت ریسک، حفاظت از تجهیزات، هشدار و تخلیه اضطراری و پیاده سازی آن است.

برای ارائه راهکار مناسب برای حفاظت از حریق لازم است موسسات زیر را در نظر گرفت:

  • ساختمان‌های دولتی
  • بانک‌ها و خزانه‌ها
  • موسسات مالی حرفه‌ای
  • ادارات تکنیکی
  • و به طور کلی هر قسمتی با ادارات و فعالیت‌های مشابه

مخاطرات اصلی:

محتمل‌ترین منبع حریق در موسسات مالی عبارت است از:

  • خطای تکنیکی در تجهیزات الکتریکی، پنوماتیکی و مکانیکی
  • فعالیت های نوسازی و نگهداری
  • آتش‌سوزی‌های عمدی

تجهیزات متنوعی در بانک‌ها نصب شده که می‌تواند مخاطرات مشخصی تولید کند:

سیستم‌های تهویه هوا و گرمایشی: که می‌توانند دود را از یک نقطه به نقطه دیگر انتقال دهند.

پریزهای برقی که برای کاربری‌های متنوع نصب شده‌اند: شارژرهای موبایل، لب‌تاب، ویدیو پلیر، هیتر و غیره.

گازهای قابل احتراق: همچون LPG، گاز شهری و گاز طبیعی که برای پخت و پز یا گرمایش از آن استفاده می‌شود.

علاوه بر ادارات که منابع اصلی حریق (یعنی کاغذ، اسناد و مدارک، تجهیزات کامپیوتری، سطل‌های زباله، مبلمان و تجهیزات متفرقه) در آن وجود دارد، یکی از پراهمیت‌ترین نقاط حریق که حفاظت از آن لازم است اتاق‌های سرور این مجموعه‌هاست.

اتاق‌های داده یکی از نقاط استراتژیک در هر سازمانی محسوب می‌شوند که تمام اطلاعات آن مجموعه در آن ذخیره شده است.

اهداف امنیتی:

هر بانک مرکزی در سطح ملی و بین‌المللی چندین شعبه کوچکتر دارد که حفاظت از آن‌ها نیازمند مدیریت و نظارت پیوسته است.

بسیاری از بانک‌ها در طبقه همکف و در مجاورت مغازه‌های دیگر قرار دارند که حریق می‌تواند آن‌ها را نیز تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین اگر در سایر موارد هدف از حفاظت حریق در شرایط نرمال مهار در کوتاه‌ترین زمان ممکن و به حداقل رساندن مخاطرات است در موارد اینچنینی علاو بر تشخیص فوری حریق هشدار فوری و اطفا به موقع نیز باید در نظر گرفته شود.

بنابراین زمان از اهمیت بالایی برخوردار است. تنها در صورتی می‌توان زمان پاسخگویی را به حداقل رساند که در کوتاه‌ترین زمان ممکن به اطلاعات کافی دسترسی داشته باشیم.

نسل جدید سیستم‌های تشخیص حریق و کنترلی از پروتکل ارتباطی برای انتقال اطلاعات و هشدارهای سیستم استفاده می‌کند. سازمان‌ها می‌توانند براساس نیازهای خود این سیستم‌ها را انتخاب کنند.

پیامدهای حریق:

  • آسیب جانی برای افراد
  • آسیب به تجهیزات
  • آسیب رسیدن به بانک داده
  • قطع شدن فرآیندها تا آغاز به کار مجدد سیستم

در صورت وقوع حریق نه تنها تجهیزات ارزشمند از دست می‌روند که به دلیل واکنش‌های زنجیره‌ای به وقوع پیوسته اطلاعات ذخیره شده که در اغلب موارد غیرقابل بازیابی نیز هستند و‌ زمان موثر برای تولید به خاطر نبود داده از دست می‌رود.

دلایل وقوع حریق:

جرقه زدن سوییچ‌ها، اتصال کوتاه در تجهیزات الکترونیکی، افزایش بار شبکه، الکتریسیته ساکن، آلاینده یا عوامل بیرونی که می‌توانند موجب افزایش بیش از حد دما در یک مجموعه شوند.

همچنین باید در نظر داشت که اغلب اتاق‌هایی که تجهیزات تکنیکال در آن قرار دارند سقف کاذب دارند که کابل‌کشی‌های مربوطه از آن عبور می‌کند و از آنجاییکه این بخش پتانسیل بالایی برای حریق دارد باید به خوبی حفاظت شود.

سیستم اطفای حریق واترمیست برای مهار حریق در بانک‌ها:

داشتن سیستم اطفای حریق فعال علی‌الخصوص برای فضاهایی که نیروی انسانی در آن حضور ندارد بسیار حائز اهمیت است. در محیط‌های اینچنینی هرگونه تاخیر در مداخله می‌تواند فاجعه‌بار باشد و کار را به طور کلی متوقف کند. همچنین حریق می‌تواند ساختمان‌های مجاور را نیز درگیر کرده و جان و مال افراد را به خطر بیندازد.

سیستم اطفای حریق واترمیست تکنولوژی‌ای است که برای تجهیزات الکتریکال و قابل احتراق بسیار و مناطق پر خطر کاربرد دارد.

سیستم‌های اینچنینی به آب کمتری نیاز دارند بنابراین لوله‌کشی و فضای مورد نیاز برای نگهداری سیلندرهای آن‌ها نیز محدودتر می‌شود. انعطاف‌پذیر بودن واترمیست امکان استفاده از آن را در بانک‌های تازه تاسیس یا نوسازی شد ممکن می‌کند.

سیستم اطفای حریق واترمیست با نصب آسان می‌تواند از بسیاری از راهکارهای اطفای حریق متداول موثرتر عمل کند. این سیستم به عنوان یکی از موثرترین راهکارهای اطفای حریق شناخته شده است.

روش مهار حریق:

خنک‌کنندگی:

قطرات آب در تماس با اجزای در حال سوختن قرار می‌گیرند و بخش اعظمی از حرارت آن‌ها را جذب می‌کنند. به این ترتیب حرارت که یکی از ارکان اساسی برای حریق است حذف می‌شود.

ممانعت از رسیدن اکسیژن به حریق:

زمانیکه آب به بخار تبدیل می‌شود حجم آن چیزی معادل 1.600 برابر می‌شود. این بخار آب مانع رسیدن اکسیژن به حریق شده و به این ترتیب یکی دیگر از ارکان اساسی حریق حذف می‌شود.

ممانعت از رسیدن حرارت به سایر نقاط:

بخار موجود در محیط مانع از انتقال حرارت حریق به روش تشعشع شده و از گرم شدن اجسام مجاور و آتش‌گرفتن آن‌ها جلوگیری می‌کند.

مزایای سیستم اطفای حریق واترمیست:

  • ضریب دقت و راندمان بالایی دارد.
  • در مقایسه با سیستم‌های آبی مشابه به میزان آب کمتری نیاز دارد.
  • لوله‌کشی آن در اندازه‌های کوچکتری قابل اجراست.
  • با فضاهای متنوع قابل تطبیق دارد.
  • از لحاظ مصرفی مقرون به صرفه است.
  • به محیط زیست آسیب نمی‌زند.
  • به تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی آسیب نمی‌زند.
  • نسب به سیستم‌های اطفای گازی در ترکیب درصد هوا تغییر چندانی ایجاد نمی‌کند.
  • برای مایعات قابل اشتعال نیز قابل استفاده است.
  • به تجهیزات، افراد و محیطی که در آن آزاد می‌شود آسیب نمی‌زند.
  • حرارت محیط آتش‌سوزی را به طرز چشمگیری کاهش می‌دهد.
  • همزمان با اطفا دود و گازهای سمی ناشی از حریق را نیز از هوا می‌آلاید.
  • از احتراق مجدد جلوگیری می‌کند.
  • قابلیت اتکای آن بالاست.

به کار گرفتن سیستم‌های اطفای گازی برای مهار حریق در بانک‌ها:

با توجه به بالا بودن هزینه نصب و راه‌اندازی سیستم اطفای حریق واترمیست می‌توان از سیستم‌های اطفا با ماده اطفایی گازی همچون FM200 یا CO2 نیز بهره گرفت.

مزیت سیستم‌های اطفای گازی در این است که می‌توان آن‌ها را به صورت لوکال برای فضای خاص و یا اختصاصی تر برای رک‌های سرور به کار گرفت.

محدودیت سیستم‌های اطفای گازی و علی‌الخصوص در مورد گاز CO2 (آشنایی با سیستم اطفای گازی CO2) برای افراد حاضر در محیط مخاطره آمیز است و قبل از اطفا حتما باید تمامی پرسنل از محیط خارج شوند. علاوه بر این گاز CO2 در هنگام تخلیه دمای محیط را به شدت کاهش می‌دهد که در صورتیکه برای تجهیزات الکترونیکی مورد استفاده قرار بگیرد به خودی خود می‌تواند آثار جبران ناپذیر برای این تجهیزات در پی داشته باشد.

در مورد گاز FM200 (آشنایی با سیستم اطفای گازی FM200) می‌توان گفت آثار سویی برای پرسنل حاضر در پی ندارد و می‌توان آن را برای رک‌های سرور به کار گرفت تنها محدودیت این گاز در این است که ترجیحا بهتر است برای  فضاهای محدود و بسته مورد استفاده قرار بگیرد در صورت بزرگ بودن حجم فضا یا وجود بازشوهای متعدد میزان گاز مورد نیاز بیشتر شده و هزینه اطفا بالا می‌رود.

  


در ارتباط باشید