یکی از ویژگیهای دتکتورهای گازی پیشرفته این است که میتوانند در صورت تشخیص نشتی گاز، فرمان قطع ارسال کرده و مسیر گاز را ببندند. قابل ذکر است که این تجهیزات برای مصارف ایمنی استفاده میشوند و برای کاربردهای دیگری مثل اندازه گیری و یا تعیین ترکیبات یک گاز مناسب نمیباشند.
عموما دتکتورهای گازی از باتری تغذیه میکنند و عمر باتریهای نصب شده بر روی آنها حدودا 7 سال است. این گازها به طور پیوسته هوای محیط را مانیتور کرده و عموما میتوانند غلظت گاز بین 30 تا 50 ppm را شناسایی کنند.
برای کسب تائیدیه آتشنشانی لازم است در محلهای مشخص دتکتور نشتیاب گاز نصب شود. منظور از دتکتور نشتیاب دتکتورهای تشخیص منو اکسید کربن هستند این دتکتورها برای عملکرد مطلوب باید با استاندارد BS EN 50291:2010 مطابقت داشته باشند.
اندازهگیری گازها و بخارات قابل اشتعال میتواند به سه شیوهی متفاوت انجام شود: دما، فشار و حجم.
دانستن اینکه هر دستگاه و هر روش اندازهگیری نقاط قوت و محدودیتهای خودش را دارد در انتخاب دتکتور گاز مناسب، ضروری است.
سنسورهای دستگاههای گاز سنج معمولا با توجه به تکنولوژی بکار رفته جهت تشخیص گازها به انواع ذیل طبقهبندی میگردند:
- سنسورهای گازی با تکنولوژی مادون قرمز (IR)
- سنسورهای گازی الکتروشیمیایی
- سنسورهای کاتالیستی
- اندازهگیری با استفاده از نیمه هادیها
دتکتور گاز شهری– دتکتور گاز طبیعی:
این دتکتور در شناسایی گازهایی از قبیل گاز شهری، پروپان، گاز مایع، گاز کپسول، گاز متان و غیره بسیار کارآمد است.
اگر بخواهیم به موضوع علمی نگاه کنیم، گاز طبیعی، از سادهترین نوع هیدروکربن متان (CH4) گرفته تا پیچیدهترین و سنگینترین آن شامل اتان (C2H6)، پروپان (C3H8) و بوتان (C4H10) به وجود آمده و قابلیت اشتعال و انفجار زیادی دارد. دتکتورهای گاز شهری یکی از ابتدایی و ضروریترین انواع دتکتورهای سیستمهای اعلام حریق هستند.
دتکتور گاز مونوکسید کربن (CO):
حتما میدانید که سالانه افراد زیادی با مرگ خاموش از دنیا میروند. این مرگ خاموش که همان انتشار گاز مونوکسید کربن در اثر سوختن ناقص کربن است، سالانه جان بسیاری از افراد را میگیرد. این گاز مانند آب بیرنگ و بیبو است. از دتکتور گازی مونوکسید کربن در جهت هشدار انتشار این گاز خطرناک استفاده میشود.
دتکتور گاز دیهیدروژن سولفید (H2S):
از دیگر گازهای سمی بدون بو و رنگی به زلالی آب، میتوان گاز سولفید دی هیدروژن را نام برد. این گاز در اثر تجزیه مواد آلی به وجود میآید. گاز سولفید هیدروژن بهطور طبیعی در نفت خام، مخازن گاز طبیعی، گازهای آتشفشانی و چشمههای آب گرم وجود دارد. گازهیدروژن سولفید (H2S) یکی از خطرناکترین گازهایی است که به انسان صدمه میزند و در مکانهایی مانند معادن و تونلها نیاز است که هیدروژن سولفید به وسیله یک سنسور به طور مداوم اندازهگیری شود تا امنیت به طور کامل حفظ و از آتشسوزی جلوگیری شود.
کاربردهای دتکتورهای نشتیاب گاز:
- انبارهای مواد شیمیایی
- مخازن نگهدای نفت
- مخازن نگهداری مواد سوختنی
- اتاقکهای اسپری رنگ
- مراکز فرآورش نفت و گاز
- توربو و کمپرسورها
- ژنراتورها
- تلمبههای خطوط نفت
- مراکز پرخطری که احتمال نشت گاز در آنجا بالاست.