• 54
  • 513 مرتبه
  • شنبه 18 بهمن 1399

مهار حریق در آشپزخانه‌های صنعتی

مهار حریق در آشپزخانه‌های صنعتی

 

مهار حریق در آشپزخانه‌های صنعتی

مقدمه:

احتمال وقوع حریق در هر مکانی وجود دارد و می‌تواند اثرات مخربی از خود برجای بگذارد؛ در مورد آشپزخانه‌های صنعتی به دلیل حضور مداوم نیروی انسانی این تاثیرات نامطلوب می‌تواند به بیشترین حد خود می‌رسد.

راهکار حفاظت از حریق در این محیط‌ها چیست؟

در چه زمان‌های حریق در آشپزخانه‌های صنعتی محتمل‌تر است؟

در ادامه در اینباره بیشتر صحبت می‌کنیم.


 

حریق‌ در آشپزخانه‌های تجاری:

در اغلب موارد آشپزخانه‌ها زیر ساختمان اصلی قرار دارند و تهویه هوای آن‌ها به کمک فن انجام می‌شود.

طبیعی است که نیمه‌های شب و یا اول صب که بازه زمانی طولانی است که فردی در آشپزخانه حضور ندارد این مکان در معرض خطر جدی قرار بگیرد. ممکن است کارکنان در پایان شیفت کاری الزامات لازم برای جلوگیری از خطرات احتمالی را اعمال نکنند. داده‌ها نشان می‌دهد که 43% حریق‌هایی که در آشپزخانه‌های صنعتی اتفاق افتاده در حوالی ساعت 6 صبح بوده‌اند.

همچنین باید در نظر داشت که مواد قابل اشتعالی همچون روغن‌ها و چربی‌های اشباع بر روی سیستم تهویه، فیلترها و داکت‌ها ته نشین می‌شوند و عملکرد مطلوب آن‌ها را مختل می‌کنند.  

بنابراین آموزش بهینه کارکنان، نظافت بقایای روغن‌های اشباع برجای مانده و طراحی سیستم اطفایی مناسب برای محیط می تواند ریسک این قبیل آتش‌سوزی‌ها را حتی تا 60% کاهش دهد.

راهکارهای جلوگیری از وقوع حریق در آشپزخانه‌های صنعتی:

طبق آمار ارائه شده توسط NFPA حریق‌های آشپزخانه‌ای درصد بالای 62% را به خود اختصاص می‌دهند بالا بودن این درصد نشان دهنده بالا بودن مخاطرات در این محیط‌هاست. از آنجاییکه همواره پیشگیری بر درمان مقدم است NFPA راهکارهای پیشگیرانه‌ای را برای جلوگیری از وقوع حریق ارائه داده است.

با رعایت نکات زیر می‌توان از وقوع حریق در این مکان‌ها جلوگیری کرد:

  • تمام مواد و وسایل آتش‌زا را از گاز و فر دور کنید.
  • هیچگاه در هنگام آشپزی آشپزخانه را به حال خود رها نکنید.
  • به هیچ عنوان تجهیزات اعلام حریق آشپزخانه را غیر فعال نکنید.
  • هیچگاه برای گرم کردن فضا شعله گاز را روشن نگذارید.
  • همواره ذرات روغن و پسماند غذاها را از روی گاز و سیستم تهویه موجود در فضا تمیز کنید.
  • بعد از اتمام کار از خاموش بودن کلیه تجهیزات اطمینان حاصل کنید.
  • در اتمام کار تمامی وسایل برقی را از برق بکشید.

راهکارهای مهار حریق در آشپزخانه‌های صنعتی:

سیستم‌های اطفای حریق برای آشپزخانه‌های صنعتی:

برندهای مختلف سیستم‌های مختلفی برای مهار حریق ارائه داده‌اند. این سیستم‌ها به انتهای سیستم تهویه و خط گازرسانی متصل می‌شوند. زمانیکه سیستم اطفا فعال می‌شود در ابتدای امر خط گازرسانی قطع می‌شود به این ترتیب سوخت از دسترس حریق خارج می‌شود. مراحل بعدی اطفا بسته به فضای مورد نظر انجام می‌شود.

یکی از راهکارهای کارآمد مهار حریق در آشپزخانه‌های صنعتی استفاده از سیستم اطفای حریق فایرتیوپ (آشنایی با سیستم اطفای حریق گازی فایرتیوپ) است. در این سیستم اطفا سنسورتیوپ‌های قابل انعطاف به راحتی در داخل مناطق پرخطری همچون بالای هود و فن تهویه قرار می‌گیرند و با گاز نیتروژن تحت فشار 16 بار فشار دهی می‌شوند. پویایی فشار باعث می شود که لوله در برابر گرما واکنش بیشتری نشان دهد. به محض وقوع حریق، سنسور تیوپ در داغ‌ترین نقطه (دمای بالای 175 درجه سانتی‌گراد) پاره می‌شود. این تغییر ناگهانی فشار سیلندرهای اطفا را فعال کرده و ماده اطفایی بر روی حریق تخلیه می‌شود. باید در نظر داشت که حریق‌هایی که در آشپزخانه‌های صنعتی رخ می‌دهد در کلاس F یا همان روغن‌های قابل اشتعال قرار می‌گیرد؛ عموما اطفای این کلاس حریق با حذف اکسیژن از محیط و یا خنک‌کردن سریع محیط انجام می‌شود که برای اطفای موثر آن‌ها باید ماده اطفایی مناسب انتخاب شود.

برای اطفای حریق کلاس F و یا روغن‌های قابل اشتعال از Wet Chemicalها استفاده می‌شود.

استاندارد مربوط به اطفای حریق در آشپزخانه‌های صنعتی:

  • استاندارد UL 300 در این استاندارد الزامات مربوط به نازل‌های نصب شده در هودها، داکت‌ها و تجهیزات پخت و پز همچنین الزامات مربوط به فعال‌سازی سیستم‌های اعلام حریق.
  • استاندارد NFPA 17A برای سیستم‌های اطفای حریق Wet Chemical ها.
  • استاندارد NFPA 96 برای کنترل سیستم‌های تهویه و مهار حریق در آشپزخانه‌های صنعتی.