• 13
  • 691 مرتبه
  • شنبه 18 بهمن 1399

سیستم اطفای حریق گازی فایرتیوپ

سیستم اطفای حریق گازی فایرتیوپ

معرفی فایرتیوپ:

فایرتیوپ‌ خودکار حساس به حرارت که به‌اختصار «سیستم تشخیص و اطفای حریق فایرتیوپ» نامیده می‌شود از یک سیلندر تحت‌فشار ساخته‌شده که تیوپ‌های غیرقابل اشتعال حساس به حرارت (سنسور تیوپ) متصل است. اساس کار سنسور تیوپ تشخیص حرارت و نشت گاز تحت‌فشار متوسط و باز شدن شیر سر سیلندر به‌صورت پنوماتیکی است.  نحوه کار به این صورت است که:

در هنگام حریق زمانی که دمای بخشی از سنسور تیوپ که در مجاورت حریق قرار دارد به 110 درجه سانتی‌گراد می‌رسد، سنسور تیوپ پاره شده و حفره‌ای در آن ایجاد می‌شود.

با پاره شدن سنسور تیوپ فشار داخل آن کاهش‌یافته شیر سر سیلندر به‌ صورت پنوماتیکی بازشده و مواد اطفای حریق داخلسیلندر از حفره ایجادشده بر روی آن و یا از طریق نازل روی آتش اسپری شده و آن را مهار می‌کند.

مزایای فایرتیوپ:

به حداقل رساندن آثار مخرب حریق با واکنش سریع. (طی 10 ثانیه یا کمتر مواد اطفایی به محل حریق می‌رسند و آن را اطفا می‌کنند)

مهار حریق در این سیستم به‌صورت DIRECT-TO-SOURCE که امکان حفاظت کامل از تجهیزات و قطعات الکتریکی و تجهیزات الکترونیکی ارزشمند را فراهم می‌کند.

سنسور تیوپ‌ها انعطاف‌پذیر هستند، می‌توانند به هر شکل و فرمی در آیند و در محیط‌های کوچک و بزرگ از آن‌ها استفاده کرد. جنس قابل‌انعطاف این تیوپ‌ها این امکان را به آن‌ها می‌دهد که به‌صورت 360 درجه فضا را پوشش دهند.

سنسور تیوپ‌ها از جنس پلاستیک هستند و هیچ‌گونه آلارم خطایی در تجهیزات الکترونیکی ایجاد نمی‌کنند همچنین امکان زنگ زدن و یا خوردگی در آن‌ها وجود ندارد.

برای نصب این تیوپ‌ها نیازی به انجام محاسبات پیچیده مهندسی نیست.

تعمیر و نگهداری و تعویض سیستم ساده و بدون دردسر است.

ازآنجایی‌که سیستم فایرتیوپ هیچ‌گونه اثر مخربی بر روی محیط‌زیست ندارد به‌عنوان یک سیستم دوست‌دار محیط‌زیست شناخته می‌شود.

فایرتیوپ‌ هیچ‌گونه آثار مخربی برای نیروی کار انسانی در پی ندارد.

مواد اطفا کننده حریق در فایرتیوپ‌ها:

در فایرتیوپ‌ها برای مهار و اطفای آتش، می‌توان از مواد اطفایی متنوعی کمک گرفت.

از تمام اطفا کننده‌هایی که قابلیت ذخیره در سیلندرهای اطفای حریق را دارند می‌توان در فایرتیوپ بهره گرفت.

به‌عنوان نمونه برای اطفای حریق‌های کلاس K باید از اطفا کننده‌های فوم یا ‌chemical wetها برای کاهش انتشار آتش در فضا استفاده کرد.

برای مهار آتش در تجهیزاتی همچون موتورها باید از پودرهای شیمیایی خشک ABC استفاده کرد.

در حریق‌های الکتریکال یا کلاس C می‌توان از گازهایی همچون CO2(آشنایی با سیستم‌های اطفای گازی CO2) FM200 (آشنایی با سیستم‌های اطفای گازی FM200) یا NOVEC1230 (آشنایی با سیستم‌های اطفای گازی NOVEC1230) استفاده نمود.

با توجه به اینکه در اغلب موارد فضای تحت حفاظت فایرتیوپ‌ها، کوچک و محدود است و این امکان وجود دارد که سیلندر را به‌ صورت موضعی در نزدیک‌ترین مکان به فضای تحت حفاظت نصب کرد، ماده اطفایی در کمترین حالت خود قرار دارد که این امر هزینه را به نحو مطلوبی بهینه می‌کند.

مقایسه فایرتیوپ با سیستم‌های اطفای متداول:

سیستم‌های اطفای متداول عموماً برای حفاظت از محیط‌های بزرگ به کار گرفته می‌شوند. در این سیستم‌ها کل اتاق به‌عنوان ناحیه حفاظتی در نظر گرفته می‌شود به همین خاطر این تجهیزات نمی‌توانند حریق ناشی از یک قطعه کوچک الکترونیکی را در لحظه شناسایی و اطفا کنند درحالی‌که فایرتیوپ‌ها می‌توانند در فضاهای کوچک و بزرگ به کار گرفته شوند و به خاطر طراحی خاص این امکان را دارند، که در نزدیک‌ترین فاصله از کوچک‌ترین قطعه الکترونیکی داخلی ماشین‌آلات نصب‌شده تا ماده اطفایی پس از تشخیص حریق در سریع‌ترین زمان ممکن حریق را اطفا کند.

قریب به‌اتفاق سیستم‌های اطفای حریق متداول برای شناسایی حریق به سیستم‌های تشخیص و اعلام حریق‌ وابسته‌اند درحالی‌که در مورد فایرتیوپ این‌چنین نیست، در حقیقت در این سیستم تشخیص و اطفا به‌صورت یکجا و بدون هزینه جانبی اضافه انجام می‌شود.

سنسور تیوپ‌ها به‌عنوان سیستم شناسایی عمل می‌کنند و پس از سوراخ شدن تیوپ عملیات اطفا به‌صورت اتوماتیک آغاز می‌شود.

تعمیر و نگهداری تجهیزات اطفای متداول پیچیده و زمان‌بر است و عموماً نیازمند دانش نیروی متخصص است درحالی‌که در مورد فایرتیوپ این‌طور نیست. در صورت عملکرد سیستم کاربر می‌تواند به‌راحتی قسمت‌های معیوب سنسور تیوپ را جایگزین کرده یا سیلندر خالی را جهت شارژ مجدد ارسال نمایند.

اغلب سیستم‌های اطفای حریق برای پوشش دادن کل فضای به ماده اطفای زیادی نیاز دارند علاوه بر این در زمان تخلیه عامل اطفای حریق نیروی انسانی حاضر در محیط باید محیط را ترک کند. درحالی‌که در فایرتیوپ آتش با حداقل مقدار ماده اطفایی مهار می‌شود و نیازی نیست قبل از آغاز اطفا کارکنان محیط را ترک کنند.

واکنش سیستم‌های اطفای حریق متداول کندتر از فایرتیوپ‌هاست. چرا که در هنگام حریق این تجهیزات در ابتدا باید تائید حریق را از دتکتورها و در درجه بعد کنترل پنل اعلام حریق دریافت کنند و پس از دریافت فرمان تخلیه چند ثانیه‌ای تا تخلیه کامل کارکنان از محیط منتظر بمانند درحالی‌که در فایرتیوپ تشخیص و اطفای حریق هم‌زمان توسط خود سیستم انجام می‌شود. حریق در لحظه شناسایی‌شده و بدون نیاز به‌ فرمان تخلیه از جانب پنل یا اتلاف وقت برای تخلیه افراد از محیط اطفا آغاز می‌شود. به‌این‌ترتیب تجهیز الکترونیکی کمترین آسیب را خواهد دید.

هزینه تأمین قطعات و تجهیزات و در درجه بعد نصب و راه‌اندازی سیستم‌های اطفای حریق متداول بالاست درحالی‌که این هزینه برای فایرتیوپ‌ها تا کمترین حد ممکن بهینه ‌شده است.

نهایتاً می‌توان این‌طور نتیجه گرفت که سیستم‌های اطفای حریق متداول برای فضاهای بزرگ با عوامل خطرزای مختلف و متعدد مطلوب هستند.

در مورد محیط کوچکی با عوامل آتش‌زای محدود بهترین و مقرون به‌صرفه‌ترین گزینه استفاده از فایرتیوپ‌ است.

مقایسه فایرتیوپ‌های اطفای مستقیم و اطفای غیرمستقیم:

فایرتیوپ‌های اطفای مستقیم:

در فایرتیوپ‌های اطفای مستقیم، ماده اطفایی مستقیماً از حفره ایجادشده بر روی سنسور تیوپ بر روی آتش پاشیده می‌شود.

فایر تیوپ‌های اطفای مستقیم عموماً برای محیط‌هایی توصیه می‌شوند که فضای محدودی دارند و به علت حساسیت تجهیزات لازم است اطفا درلحظه انجام شود. به‌عنوان نمونه برای قطعات الکترونیکی داخلی یک تجهیز گران‌قیمت کارخانه‌ای فرصتی برای آلارم و پیش آلارم وجود ندارد، به‌ محض بالا رفتن حرارت سیستم اطفایی باید آتش را شناسایی کرده و آن را مهار نماید.

علاوه بر واکنش سریع در محیط تحت حفاظت، مزیت دیگر فایرتیوپ‌های اطفای مستقیم برای حفاظت از تجهیزات در این است که در اجزای تشکیل‌دهنده آن‌ها هیچ ‌گونه شئ فلزی (همچون نازل فلزی) به کار نرفته است. وجود هرگونه شی‌ء فلزی در مجاورت تجهیزات الکتریکی‌ به‌خودی‌خود می‌تواند برای تجهیزات تحت حفاظت مخاطراتی در پی داشت باشد.

لوله‌های به ‌کاررفته در این سیستم از پلاستیک غیرقابل اشتعال ساخته شده‌اند که و این موضوع به ‌خودی ‌خود ریسک حریق را کاهش می‌دهد.

فایرتیوپ‌های اطفای غیرمستقیم:

در سیستم‌های اطفای غیرمستقیم، باید از تجهیزی برای شناسایی آتش استفاده کرد که با ایجاد حفره در سنسور تیوپ و افت فشار و یا دررفتن ضامن کشیده شده توسط سیم حساس به حرارت و یا تشخیص از طریق حس‌گرهای الکتریکی سیگنال دستوری برای آغاز عملیات اطفا به سیستم مرکزی ارسال نماید.

فایرتیوپ‌های اطفای غیرمستقیم به‌خودی‌خود در دودسته طبقه‌بندی می‌شوند. دسته اول سیستم شناسایی الکتریکی (فعال)، دسته دوم سیستم شناسایی غیر الکتریکی.

در سیستم‌های شناسایی الکتریکی فعال فایرتیوپ باید به‌طور پیوسته میزان حرارت و دود را در فضا بررسی کند.

درحالی‌که در سیستم‌های شناسایی غیر الکتریکی همان سنسور تیوپ نقش تجهیز تشخیص حریق را ایفا می‌کند.

فایرتیوپ‌های غیرمستقیم عموماً بر روی تجهیزات کارخانه‌ای، ماشین‌های CNC و یا آشپزخانه‌های صنعتی به کار می‌روند.

فایرتیوپ‌های غیرمستقیم به‌صورت مستقل تست می‌شوند.

کاربرد فایرتیوپ:

در ادامه به چند مورد از پرکاربردترین فضاها برای نصب فایرتیوپ اشاره می‌کنیم. باید نظر داشت که موارد استفاده از این سیستم اطفای نوین تنها به این محیط‌ها محدود نمی‌شود:

  • ماشین‌های CNC 
  • دیزل ژنراتورها
  • ترانس‌های توزیع برق
  • ایستگاه‌های پمپ روغن
  • توربین‌های بادی
  • دیسک‌های ترمز
  • تجهیزات آزمایشگاهی
  • ماشین‌آلات مهندسی
  • موتور اتومبیل‌ها
  • ماشین‌آلات کشاورزی
  • کامیون‌های صنعتی
  • جرثقیل‌ها و بولدوزر
  • ایستگاه‌های شارژ باتری
  • هواکش‌های بخار
  • خطوط تولید رنگ و پوشش
  • سینی کابل‌ها
  • رک‌ها
  • جعبه کنترل
  • ترانسفورماتورها
  • دنده سوئیچ‌ها 

شرکت فناوری‌های مدرن دیاکو نماینده انحصاری محصولات اطفای حریق گازی برند Refleks ترکیه آماده همکاری با پروژه‌های مختلف می‌باشد.

برای دریافت پیش فاکتور و یا اطلاعات فنی محصول مورد نظر خود تنها کافیست اطلاعات پروژه را در فرم قرار داده شده بر روی سایت وارد کنید.